Pancakes με βρώμη και άρωμα λεμόνι
Υλικά:
150ml γάλα
120 γρ. βρώμη
Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουτ. της σούπας μέλι
1 κουτ. της σούπας σπόρους chia
2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. baking powder
Λίγο αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε 10 λεπτά για να δέσουν (χάρη στους σπόρους chia)
Βγαίνουν περίπου 7-8 pancakes και σερβίρουμε με ταχίνι-φυστικοβούτυρο ή κάποιο άλλο άλειμμα (2 pancakes με λίγο άλειμμα για λιγότερες 250 kcal.
PANCAKES με κινόα και φρέσκα δαμάσκηνα
Από τα πιο θρεπτικά pancakes
Θα χρειαστείτε:
130 γρ. κινόα
2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανιστό
4 κ.σ. μέλι
180 ml νερο
1 κ.σ. baking powder
4 φρέσκα δαμάσκηνα
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λιναρόσπορο με το νερό. Προσθέτουμε 1 κ.σ. μέλι και αφήνουμε για λίγα λεπτά στην άκρη.
Σε στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε την κινόα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σκάνε τα σποράκια, να πάρει ωραίο χρώμα και να μυρίσει σαν ψημένος ξηρός καρπός.(προσέχουμε συνεχώς μην καεί)
Την χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνει αλεύρι.
Την κοσκινίζουμε, την μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και το baking powder.
Ρίχνουμε το μείγμα του λιναρόσπορου μέσα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ρίχνουμε το 1/6 του μείγματος για κάθε pancake. Απλώνουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές.
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε κομμάτια. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα δαμάσκηνα με το μέλι ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γυαλίσουν.
.
Διατροφικές πληροφορίες ανά 1 pancake με δαμάσκηνα:
Ενέργεια: 130 kcal
Υδατάνθρακες: 18.3 γρ.
Πρωτεΐνη: 5.9 γρ.
Λιπαρά: 4.2 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0.9 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2.4 γρ.